Хора с доказан дефицит на горните и долните крайници ще могат

...
Хора с доказан дефицит на горните и долните крайници ще могат
Коментари Харесай

Хора с увреждания ще получат до 100 хил. лв. за рампа и асансьор

Хора с потвърден недостиг на горните и долните крайници ще могат да аплайват за бюджетни средства, с цел да създадат по-достъпни и комфортни по отношение на характерните им потребности своите жилища. Условието е да имат непрекъснат адрес в жилищната постройка, която ще се преустройства. Средствата, които могат да получат с едно планово предложение са 12 хиляди и 100 хиляди лева с Данък добавена стойност. Това е записано в плана на Националната стратегия за налична жилищна среда и персонална подвижност. Документът е оповестен на страницата на Министерския съвет, а публичното му разискване ще завърши на 28 юли.

С отпуснатите държавни средства ще се изграждат съоръжения за превъзмогване на разнообразни равнища в жилищните здания след одобрен капиталов план и издадено позволение за градеж или слагане. Кандидатите за бюджетно финансиране ще подписват след утвърждение от експертна комисия контракт за изпълнение, финансиране и отчитане на изпълнени дейности. Проектното предложение би трябвало да планува само изграждане/монтиране на рампа и/или подемна платформа и/или асансьор, написа в изискванията.

Програмата има и втори съставен елемент, чиято цел е да улесни подвижността на лицето и общественото му приобщаване. По него ще се отпускат до 8000 лева за пригаждане на лично моторно транспортно средство според функционалните дефицити на всеки. Програмата позволява и финансиране на образование за управление на моторно транспортно средство, при положение че човекът няма дееспособност.

Всеки ще може да кандидатства в границите на годината и по двата съставния елемент на националната стратегия, само че поотделно – с две обособени заявки. Кампания за набиране на планови оферти ще бъде оповестена на интернет страницата на общественото министерство, а уточнения по опциите за финансиране по дейностите ще се дават от териториалните поделения на Агенцията за обществено подкрепяне. Общините пък ще би трябвало да подкрепят хората с увреждания при изготвяне на проектните предложения. Все още не е ясно какъв брой хора се чака да бъдат обхванати в тази нова опция.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР